Schrijf in voor de Cultuurmarkt van Vlaanderen

Campagnebeeld Cultuurmarkt van Vlaanderen 2013

Traditiegetrouw vindt de Cultuurmarkt van Vlaanderen op de laatste zondag van augustus plaats. Op de over de hele Antwerpse binnenstad – van het Centraal Station tot de Grote Markt – verspreide infomarkt dingen dan zo’n 200 cultuurorganisaties en -instellingen uit heel Vlaanderen naar de belangstelling van het publiek. Ook tientallen musea, archieven en andere erfgoedspelers zijn er steevast bij. Interesse? De inschrijvingen voor deelnemers worden op 21 juni afgesloten.

De deelnemers worden thematisch gegroepeerd. Zo presenteert de cultureel-erfgoedsector zich op de Meir, troepen de muziekorganisaties samen op de Grote Markt, spelen de theaterhuizen en -gezelschappen op de Groenplaats, is het vormingsaanbod geconcentreerd op het Steenplein en staan de circusgezelschappen en de cultuurcentra ten slotte broederlijk op de Suikerrui. Op een twintigtal binnen- en buitenlocaties zijn er gratis optredens: klassieke muziek, jazz, maar ook theater en comedy staan op de affiche.

De grote troef van het evenement is de enorme publieke belangstelling. De Cultuurmarkt van Vlaanderen blijkt jaar na jaar een grote publiekstrekker. Bij de eerste editie, in 1996, namen er slechts 35 theatergezelschappen deel en werden er zo’n 20.000 bezoekers geteld. Vorig jaar kwamen er, ondanks het slechte weer, toch 150.000 bezoekers op het aanbod af. De motieven voor cultuurorganisaties om deel te nemen zijn ongetwijfeld even divers als de deelnemers zelf: velen maken volop promotie en flyeren er duchtig op los. Anderen tonen hun projecten, publicaties, websites, apps of brengen zelfs een stukje van de collectie mee. En nog anderen kiezen ervoor om hun publiek te bevragen, e-mailadressen te oogsten, of combineren al het voorgaande.

Red Star Line en andere routes

Het publiek kan verschillende routes volgen langs de infomarkt en de podia van de Cultuurmarkt. Voor families met kinderen is er de Vliegroute. Deze loodst de kleinste Cultuurmarktbezoekers langs de infostands en laat kinderen actief proeven van kunsten en kunstjes. Liefhebbers van klassiek volgen de Klassieke muziek route en op de Red Star Line route kan men in avant-première kennis maken met dit nieuwe museum, dat eind september de deuren opent.

Alle info over de inschrijvingsprocedure vindt u op de website van Prospekta. Met vragen kan u terecht op tel. +32 (0)3 338 95 57 (vragen naar Orphee of Jef) of via info@cultuurmarkt.be.

Roel Daenen