Schrijf nu in voor de Boekenbeurs voor geschiedenis en erfgoed op 8 en 9 juni in het Paleis der Academiën (Brussel)

Guust Flater en boeken (c) Dupuis

Deze boekenbeurs blaast een traditie nieuw leven in. Tussen 1986 en 2000 werd in Gent, onder impuls de Kon. Bond van de Oost-Vlaamse Volkskundigen, immers om de twee jaar een grote boekenbeurs 'voor geschiedenis en erfgoed' georganiseerd. Deze beurs trok standhouders én publiek uit heel Vlaanderen aan en groeide over de jaren heen uit tot een begrip. Nu slaan de Erfgoedcel Brussel, het Archief- en Bibliotheekwezen in België (ABB), het Algemeen Rijksarchief (ARA) en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) de handen in elkaar. Samen starten ze een vergelijkbaar evenement op, zij het in enigszins afgeslankte vorm en met focus op de instellingen en organisaties uit de hoofdstad en de Vlaamse rand rond Brussel.

Met deze boekenbeurs willen de initiatiefnemers het aanbod aan publicaties van de erfgoed- en geschiedenissector opnieuw centraal aanbieden en een kruispuntfunctie tussen de diverse verenigingen in de sector tot stand brengen. Erfgoedinstellingen en -organisaties, geschied- en heemkundige kringen en andere aanbieders van publicaties (boeken, tijdschriften, enz.) kunnen gratis deelnemen aan deze tweedaagse boekenbeurs. Er wordt dan wel verwacht dat alle participerende verkopers democratische prijzen hanteren.

Zo hebben de initiatiefnemers KVAB, ARA, ABB en Erfgoedcel Brussel zich ertoe verbonden grote kortingen op hun publicaties te geven (van 30 tot meer dan 70%). Deze boekenbeurs is dan ook een uitnodiging aan alle geschiedenis- en boekenliefhebbers, erfgoedwerkers en studenten om langs te komen, te snuisteren en zeer interessante aankopen te doen. De beurs is ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken en om de eigen organisatie voor te stellen aan het publiek.

Praktisch

Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2013, telkens van 10.30 tot 17.00 uur, Koninklijke Stallingen / Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel. Wie vorig jaar het Groot Onderhoud bijwoonde, kent deze locatie al.

Deelnemen als organisatie of instelling is gratis, maar kan enkel mits voorafgaande inschrijving via: hans.rombaut@kvab.be of tel. +32 (0)2 550 23 59.

Afbeelding: Guust Flater en Pruimpit in het archief (c) Dupuis

Roel Daenen