Sociale media: mis de trein niet!

Kaart sociale media

Het regent dezer dagen initiatieven die erfgoedinstellingen wegwijs willen maken in de wondere wereld van de sociale media. Zopas werd het online verslag van het slotdebat van de studiedag ‘Moet er nog inhoud zijn?’ over erfgoed en crowdsourcing gepubliceerd. Het vakblad Museumpeil brengt een themanummer over sociale media. Een reeks laagdrempelige opleidingen ten slotte helpt erfgoedwerkers mee op de sporen zetten.


In het verslag van de studiedag ‘Moet er nog inhoud zijn?’ op 20 december leest u over de meerwaarde van het werken rond en met sociale media. Vervolgens  worden een aantal open vragen en discussiepunten rond erfgoed en sociale media gesteld. Daarna worden zes problemen en bedreigingen aangekaart, waarna het verslag besluit met vijf wenken voor kandidaat-crowdsourcers. U kan het volledige debat ook herbeluisteren via de podcast. De bijhorende handleiding kan u ook snel en eenvoudig downloaden.

Eind december verscheen de jongste editie van Museumpeil, het vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland. Dit nummer focust volledig op het potentieel van sociale media. Er valt immers voor musea (en alle andere cultureel-erfgoedorganisaties) heel wat te winnen bij het gebruik van sociale media, zoals blijkt uit de diverse bijdragen. Welke nieuwe kansen bieden sociale media? En wat is het potentieel ervan voor musea? Aanbevolen leesvoer met andere woorden. U leest er meer over elders op deze website.

Get Started! Aan de slag met sociale media
Praktische workshop voor beginners

Samen met onze collega’s van Heemkunde Vlaanderen, het Coördinatiecentrum Open Monumentendag, Davidsfonds Evenementen en het Forum voor erfgoedverenigingen biedt de Coördinatiecel Erfgoeddag een reeks opleidingen aan over sociale media. Bent u benieuwd hoe u uw erfgoedactiviteit extra kan promoten via een blog, Facebook of Twitter, maar heeft u nog wat hulp nodig om uw eerste stapjes te zetten? Dan is deze workshop wellicht iets voor u! Na een korte inleiding gaat u meteen zelf aan de slag op de computer. U leert hoe u een eenvoudige blog aanmaakt en publiceert een aankondiging van uw eigen erfgoedactiviteit. Daarna nemen we een kijkje op Facebook: u maakt een aantrekkelijke ‘fan-pagina’ voor uw vereniging of instelling, koppelt deze aan uw activiteit en promoot deze bij (oude en nieuwe) vrienden. Als afsluiter krijgt  u nog een korte kennismaking met de wondere wereld van Twitter. Alle info vindt u elders op deze site.

Studiedag #Internet(R)evolutie! Naar sociaal-cultureel(net)werken
Onze collega’s van de Digitale Week organiseren op 16 maart een studiedag met de titel ‘#Internet(R)evolutie! Naar sociaal-cultureel(net)werken’. De focus ligt op het netwerkpotentieel van het internet en de manier waarop dit ingezet kan worden in het brede maatschappelijke veld om de eigen werking te versterken. Onderwerpen die onder meer aan bod zullen komen zijn de diverse aspecten van sociale media op vlak van e-inclusie, mediageletterdheid, privacy crowdsourcing, het gebruik van blended learning-strategieën en de mogelijkheden van cloud computing. Tijdens deze studiedag wordt ook de E-award 2012 uitgereikt. De E-award-uitreiking plaatst een aantal inspirerende e-inclusie-initiatieven in de kijker. Meer info over deze studiedag in het Vlaams parlement vindt u op de website van de Digitale Week.

Roel Daenen