Focus op fysische krachten en erfgoedzorg

Auto's en tramverkeer naast het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Foto: bruxelles, via Pixabay.

Reserveer 17 juni in uw agenda voor de volgende studiedag in de reeks 'Erfgoed en de vier elementen'. Waarom u dit niet mag  missen? Drie experten lichten toe waarom processen in de aardbodem relevant zijn voor erfgoedbeheerders, welke impact schokken en trillingen hebben op cultureel erfgoed en hoe u zich daartegen kunt beschermen.

Natuur en cultuur botsen wel eens. Ook erfgoedcollecties zijn niet immuun voor de vier natuurkrachten: water, lucht, aarde en vuur. Om hierover expertise uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven en FARO met het Belgische Blauwe Schildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en roerend erfgoed. Na twee studiedagen over respectievelijk water en lucht gaat de derde studiedag in op het thema van fysische krachten.

Welke aardse processen in Vlaanderen en Nederland houden een risico in voor cultureel erfgoed in stedelijke omgevingen? Wat is de impact van trillingen (geluid, verkeer) op erfgoed? Wat is de impact van fysische krachten op de gebouwen waar erfgoed zich in bevindt? Hoe schat u deze risico’s in? En hoe kunt u uw collectie preventief beschermen zonder grote budgetten uit te geven?

De studiedag laat zowel experten als u als deelnemer zelf aan het woord. In de interactieve sessies kunt u uw eigen ervaringen delen en samen met de experten de do’s en don’ts voor een veiligere omgeving bespreken. Tot slot gaan we in gesprek over het beleidskader inzake mechanische beproevingen. Wat zijn de maatregelen hieromtrent vanuit de overheid? Welke financiële ondersteuningen bestaan er?

Praktisch

U vindt het programma van deze studiedag in onze kalender. Deze keer is kiezen eens niet verliezen: u kunt - gulzig en leergierig als u ongetwijfeld bent - alle sessies meevolgen, zij het in een verschillende volgorde.

Mogen we u ook verwelkomen op 17 juni in Leuven? Schrijf u dan tijdig in via de website van Erfgoedlabo Leuven! Bezorg ons op voorhand zeker uw vragen of casestudies, daar zijn we bij voorbaat heel blij mee.

Foto: Pixabay.

Tine Hermans