Terugblik op de studiedag 'Erfgoed & Vuur'

Een volle zaal voor de studiedag Erfgoed & Vuur in het provinciehuis van Leuven. Foto: Bardt Wauters

Op 14 maart 2023 vond de vierde studiedag in de reeks ‘Erfgoed en de vier elementen’ plaats. De focus was deze keer het thema vuur. Verschillende experten deelden er hun inzichten inzake brandpreventie en -bestrijding. Kon u er niet bij zijn of wilt u een bepaald deel herbekijken? De presentaties en het verslag van het aansluitend panelgesprek vindt u nu terug op de website van Erfgoedlabo Leuven.

U leest er antwoorden op vragen zoals:

  • Met welke brandrisico’s moet u rekening houden als erfgoedbeheerder?
  • Hoe kunt u uw collectie preventief beschermen tegen brandgevaar?
  • Hoe kunt u de relatie tussen de brandweer en uw erfgoedorganisatie optimaliseren voor een effectieve risicobeheersing?
  • Welke brandverzekeringen zijn gebruikelijk in de erfgoedsector?
  • En wat is er mogelijk wanneer u na de brand geconfronteerd wordt met roet- en waterschade?

Bent u ook geïnteresseerd in de voorbije studiedagen in de reeks 'Erfgoed en de vier elementen'? Dan is er goed nieuws: de presentaties zijn nog steeds online raadpleegbaar op de website van Erfgoedlabo Leuven.

Foto: © Bardt Wauters

In samenwerking met: Erfgoedlabo Leuven, deelraad erfgoed van Leuven, Belgisch Blauwe Schildcomité, ICOMOS, KULeuven, Stad Leuven en FARO.

Honger naar meer?

In 2019 organiseerde FARO al eens een studiedag rond brandpreventie, samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en Johnson Controls. Daaruit vloeide een bijdrage voort op de Erfgoedwijzer, waar u veel informatie terugvindt over de wettelijke vereisten en blusmiddelen. Ook vindt u er alle informatie over het schrijven van een calamiteitenplan.

En ten slotte maakten PARCUM, Monumentenwacht Vlaanderen en FARO een Vlaamse versie van de poster 'Brandveiligheid in gebouwen van de eredienst: bewust worden-zijn-doen in 5 stappen', naar het model van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tine Hermans