Erfgoedfabriek verzekert toekomst van collecties uit Brugge en ommeland

Ontwerp voor de Erfgoedfabriek in Brugge. Afbeelding: Claeys / Haelvoet Architecten

Een voormalige kaarsenfabriek in de Brugse achterhaven wordt binnenkort omgevormd tot een state of the art erfgoeddepot voor Stad Brugge. In de loop van 2023 brengen zowel Musea Brugge als de archeologische dienst Raakvlak er het grootste deel van hun collecties onder.

Dankzij een belangrijke financiële bijdrage van de provincie West-Vlaanderen wordt het gebouw bovendien ook beschikbaar gemaakt voor collecties uit de omliggende regio. Daarmee neemt Brugge een belangrijke rol op in het behoud van het erfgoed uit het Brugse ommeland.

Zowel rijtuigen, meubelen, archeologische vondsten, keramiek en metaal als volkskundige collecties én de kostuums van de Heilig Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet zullen in de hoogwaardige depots van de Erfgoedfabriek worden ondergebracht. Verder komen er laadkades, quarantaine- en behandelingsruimtes, een kostuumatelier, een wasplaats voor archeologische vondsten, bureaus, vergaderruimtes, een fotostudio en een educatieve ruimte.

Het industriegebouw zoals het in 2017 door de stad Brugge is aangekocht © Stad Brugge

Het bestaande gebouw (foto hierboven) wordt wel eerst nog grondig gerenoveerd en aangepast aan de vereisten op het vlak van o.a. bewaarklimaat, veiligheid, depotmeubilair en duurzaamheid.

Voor het ontwerp van de Erfgoedfabriek tekenen Claeys / Haelvoet Architecten die eerder ook al het Regionaal Erfgoeddepot Depotyze nabij Ieper realiseerden.

Lees alles over de nieuwe Erfgoedfabriek op de website van de stad Brugge:

Foto's: ontwerp voor de Erfgoedfabriek in Brugge (afbeelding: Claeys / Haelvoet Architecten) en het industriegebouw zoals het in 2017 door de stad Brugge is aangekocht (© Stad Brugge).

Wouter Lammens