Ambiorix

Het standbeeld van Ambiorix in Tongeren is een romantische voorstelling van hoe hij er uit zou kunnen hebben gezien. Niemand weet immers hoe Ambiorix er werkelijk uit zag. Men is zelfs niet zeker of hij wel echt bestaan heeft. 'De Bello Gallico' van Julius Caesar is immers de enige authentieke bron waarin zijn naam vermeld wordt. Daarin komt Ambiorix als koning van de Eburonen in 54 v.C. in optstand tegen de Romeinen. Op een listige wijze brengt hij hen hun zwaartste nederlaag toe die ze in Gallië te verduren kregen. Caesar zint op wraak en vooral Ambiorix lust hij rauw, maar deze weet als een van de weinigen te ontstappen. Hij vlucht over de Rijn, richting Germanen. Wat er nadien met hem is gebeurd, is niet bekend.

Volgens sommige zou Caesar Ambiorix verzonnen hebben als excuus om de afslachting van zijn troepen in die streken te verantwoorden. Daarnaast kon Caesar hiermee pronken over hoe moeilijk het was de Galliërs te verslaan, waardoor zijn definitieve overwinning nog ongelofelijker zou lijken. Volgens anderen heeft Ambiorix wel bestaan. Dat Ambiorix enkel in 'De Bello Gallico' voorkomt is niet zo uitzonderlijk voor bronnenonderzoek van die tijd. Bovendien is Caesar in zijn werk zeer precies en gedetailleerd. Volgens hen kan het dus niet dat Caesar alles heeft verzonnen.

In 2005 dingde Ambiorix, met Patrick de Witte als peter, mee naar de titel 'De grootste Belg'. Hij eindigde op de vierde plaats, na Eddy Merckx, Paul Janssen en Pater Damiaan (de winnaar).

Organiseer op Erfgoeddag een groots debat en misschien kent deze discussie eindelijk een einde. Heeft jouw stad of gemeente een persoon of gebeurtenis waarvan het bestaan of de echtheid ervan in twijfel wordt getrokken? Ga op onderzoek uit en toon op Erfgoeddag je resultaten aan het grote publiek.

Leestip:

Anne MORELLI, De grote mythen uit de geschiedenis van België, Vlaanderen en Wallonië, Berchem, EPO, 328 p.

 

foto 1: standbeeld van Ambiorix in Tongeren - (c) Philippe Debroe

foto 2: cover van de Jommekesstrip 'Het geheim van Ambiorix'

foto 3: cover van het Suske & Wiske-album 'Lambiorix'

 

Vrije tags
geschiedenis
Erfgoeddag 2010
FAKE?
legende
mythe
Nederlanden
Caesar
Romeinen
Ambiorix