Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt voor 1840.

Oude drukken, Provinciale Bibliotheek Limburg

De Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) beschikt van bij haar ontstaan over een waardevolle collectie van oude drukken. In 2008 werd de beslissing genomen om deze collectie te herwaarderen en startte ze een project voor preventieve conservatie. Om deze Collectie Oude Drukken en het project voor preventieve conservatie bij het brede publiek bekend te maken organiseert de Provinciale Bibliotheek Limburg in 2012 en 2013 onder de titel ‘Gedrukt verleden’ drie tentoonstellingen.

De tentoonstelling ‘Over oude drukken. Kennismaken met boeken gedrukt vóór 1840’ is hiervan de eerste. Deze tentoonstelling laat het brede publiek in de eerste plaats kennismaken met oude drukken. Ze legt uit wat oude drukken zijn en toont hun voornaamste kenmerken. Bij de keuze van de stukken overweegt in de eerste plaats het educatieve oogmerk. Er wordt geen uitputtende opsomming van alle karakteristieken van het oude boek gegeven, maar enkel de hoofdkenmerken. Daarnaast worden niet zozeer pronkstukken getoond maar gewone banden, die het vaakst voorkwamen. Het brede publiek heeft ook de meeste kans om deze banden in handen te krijgen, al was het maar bij de opruiming van een oude bibliotheek, een zolder of een kelder.

De PBL heeft bij deze tentoonstelling een mooie brochure laten maken die op beknopte wijze een aantal vragen behandelt en illustreert zoals ‘hoe is een oude druk opgebouwd?’, ‘Waar bevinden de afbeeldingen zich?’, ‘Hoe zijn boekbanden versierd?’, enzovoort. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de PBL en dit tot 29 september 2012.

Laat het publiek op Erfgoeddag ook met jouw collectie kennismaken. Waarom vind jouw organisatie, instelling of vereniging het belangrijk om die collectie, dat object of archiefstuk voor de toekomst te bewaren? Toon het publiek ook waarom preservatie zo belangrijk is.  

 

Vrije tags
conservatie
erfgoedbibliotheek
preservatie
oude drukken