Restauratie Gone With the Wind-jurken

affiche Hollywood Costume

Tijdens de eindejaarsperiode een citytrip naar London gepland? Breng dan een bezoek aan het Victoria & Albert Museum. Daar loopt nog tot 27 januari 2013 de tentoonstelling ‘Hollywood Costume’. Twee jurken die Vivien Leigh droeg in ‘Gone With the Wind’ werden recent gerestaureerd en kan je tijdens deze tentoonstelling gaan bewonderen. 

‘Hollywood Costume’ stelt meer dan 100 iconische kostuums uit de geschiedenis van de filmindustrie tentoon. Een once-in-a-lifetime kans – om het met de woorden van het V&A Museum te zeggen – om de kleding van Scarlett O ‘Hara, Jack Sparrow, Dorothy Gale, James Bond en Darth Vader te zien. 
 
Ook twee van de vele jurken die Vivien Leigh droeg in de film ‘Gone With the Wind’ staan geëxposeerd. Beide jurken, een bordeauxrode baljurk en een groene jurk van fluweel, werden door Walter Plunkett ontworpen. In de jaren tachtig verwierf het Harry Ransom Centre aan de Universiteit van Texas de jurken als onderdeel van het archief van David O Selznick, de producent van ‘Gone With the Wind’ en andere films uit de jaren ’30 en ’40. Ter promotie van de film werden de jurken telkens opnieuw gebruikt. Hierdoor waren ze in erg slechte staat. Om de jurken tegen verder verval te beschermen, weigerde het Harry Ronson Centre de jurken nog tentoon te stellen, met een uitzondering in 1984. In 2010 werd uiteindelijk het restauratieproces in gang gezet met behulp van donaties van gulle gevers van over de hele wereld. Meer dan 180 uur werd er aan de restauratie van deze twee jurken besteed. 
 
Na ‘Hollywood Costume’ in het Victoria & Albert Museum krijgen de twee gerestaureerde jurken een hoofdrol in ‘Gone With the Wind; a 75th Anniversary Exhibition’. Deze expo wordt georganiseerd door het Harry Ransom Centre en loopt van 9 september 2014 tot 4 januari 2015. Twee andere jurken, een blauwe jurk en de trouwjurk met sluier, konden wegens geldgebrek niet gerestaureerd worden. Hiervan zullen dan ook replica’s te zien zijn. 
 
Jurken, kostuums, uniformen, enz. werden veelvuldig door hun eigenaars gedragen. Laat je bezoekers op Erfgoeddag als echte Sherlock Holmes op zoek gaan naar sporen op je collectie die getuigen van hun ‘gebruiksgeschiedenis’. Maar vooral, vertel hen hoe je kledingstukken - en andere objecten in je collectie - tegen verder verval tracht te beschermen. 
 
 
Geraak je niet tijdig in London? Geen probleem. Onderstaand filmpje toont je enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling ‘Hollywood Costume’. 
 

Of bekijk in onderstaande trailer van de film 'Gone With the Wind' enkele jurken die Vivien Leigh droeg. 
 

Leestip:
Charlotte Van Hacht, Hollywood uit de kast, in: De Morgen, 5 december 2012

 
Afbeelding:
Affiche van de tentoonstelling ‘Hollywood Costume

 

Vrije tags
erfgoedzorg
conservatie
restauratie
textiel