Zelfmoord in scène gezet?

In het jaarboek van de Essense heemkundige kring stelt Guy Van den Broek dat het niet denkbeeldig is dat multimiljonair en oliemagnaat Hector Carlier (1884 - 1946?) in 1946 zijn zelfmoord in scène zette om het familiefortuin te vrijwaren. Hij beroept zich hiervoor op drie onafhankelijke bronnen. Volgens de overlijdensakte is de doodsoorzaak een hartinfarct. Volgens de advocaat van de Braziliaanse tak van de familie zou Hector Carlier tot 1956 bij zijn broer in Brazilië hebben gewoond. Ten slotte is er nog de getuigenis van een ex-medewerker van Carlier die zegt dat zijn baas niet in Kalmthout stierf maar in 1946 naar Zuid-Amerika afreisde. Belangrijk detail is dat Carlier beschuldigd werd van economische collaboratie. Bij een eventuele veroordeling zou zijn hele vermogen naar de staat gaan en dat wilde hij ten allen prijze vermijden.Omwille van de enorme belangen kwam het nooit zover, maar dat wist hij toen niet.

Ga op zoek naar mysterieuze gebeurtenissen in jouw stad of gemeente en misschien breng jij wel op Erfgoeddag de waarheid aan het licht.

foto: Hector Carlier met zijn vrouw Amalia Goossens.(c) Heemkundige Kring Essen

Leestip:

Luc KERSTENS, Mysterie rond 'zelfmoord' van Petrofina-oprichter, in: De Standaard, 10.04.2009

Guide VAN DEN BROEK, Carlier. Stichter van Petrofina zou zelfmoord geënsceneerd hebben om fortuin te redden, in: De Spycker, 2009, p. 135-143

Vrije tags
Erfgoeddag 2010
FAKE?
vals
zelfmoord