Kinderen van het verzet

Breendonk (c) VRT

Na Kinderen van de collaboratie in 2017 brengt Canvas momenteel de reeks Kinderen van het verzet. Precies 75 jaar na de bevrijding vertellen dertien getuigen hoe de erfenis van de Tweede Wereldoorlog hun leven heeft bepaald, soms tot vandaag.

De getuigen vertellen over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf bij betrokken werden, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de nazikampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. Hoe bepalend is de oorlog geweest voor deze 'tweede generatie' oorlogsslachtoffers? En hoe kijken de getuigen naar de wereld van vandaag? In een tijd van polarisering en extremisme uiten sommigen hun vrees voor de toekomst en hameren ze op het belang van de herinnering.

In de slotaflevering onderzoeken zeven experten hoe Vlaanderen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met de herinnering aan het verzet. Dinsdagavond te bekijken op Canvas en ook integraal op VRT NU.


Historicus Koen Aerts (UGent) zorgde net als bij Kinderen van de collaboratie ook nu voor de wetenschappelijke begeleiding: “Kinderen van het verzet is een even logisch als noodzakelijk vervolg op Kinderen van de collaboratie. Logisch, omdat ook deze reeks focust op kinderen die opgroeien in de schaduw van het oorlogsverleden. Noodzakelijk, omdat ze een portret brengt van kinderen die in de hoek zitten waar tijdens de bezetting de klappen vielen, een kamp dat na de oorlog vaak werd vergeten of geridiculiseerd. Hoewel het verzet als winnaar uit de oorlog kwam, verloor het in Vlaanderen de strijd om de herinnering. Canvas maakt de inhaalbeweging en geeft dat verhaal een stem, een gezicht en een betekenis.”

Verwacht: Kinderen van de Holocaust

In het voorjaar van 2020, op het moment dat Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, brengt Canvas Kinderen van de Holocaust. In die reeks vertellen nakomelingen van Holocaustslachtoffers hun verhaal. Canvas verzamelde de voorbije maanden getuigenissen over de Jodenvervolging in België en de manier waarop de Holocaust in sinds 1945 is herdacht, in binnen- en buitenland. Te zien vanaf eind april 2020.

Met Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet en Kinderen van de Holocaust zal Canvas drie reeksen hebben gemaakt over de tweede generatie Vlamingen die getekend werden door de Tweede Wereldoorlog. Hoe verschillend ook, vertonen die verhalen ook een grote overeenkomst: ze tonen hoe onze maatschappij ook vandaag nog altijd doorvlochten is van het oorlogsverleden. De reeksen op televisie worden vergezeld van een gelijknamig boek: Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet, Kinderen van de Holocaust en een themareis naar Auschwitz en Krakau.

faro en Groot Onderhoud

Over Kinderen van de collaboratie las u eerder een uitgebreid interview met Koen Aerts in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed ("Je gaat die mensen toch geen stem geven?"). In het jongste nummer publiceerden we ook een artikel over (de omgang) met het negationistisch erfgoed. Dat kaderde in het themadossier 'Meerstemmigheid en conflict'. En dat is dan weer het thema van het Groot Onderhoud, op 26 november in hetpaleis in Antwerpen. Daarvoor kunt u jammer genoeg niet meer inschrijven: het evenement is volzet. 

Aanbevolen lectuur:

Foto: Breendonk (c) VRT

Roel Daenen