S.M.A.K. en Vrienden van het S.M.A.K. bieden platform aan jong talent uit Belgische kunstacademies

‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. | Coming People’ is een tweejaarlijks concours voor jonge beeldende kunstenaars die net zijn afgestudeerd aan een van de Belgische hogescholen voor kunst. Doorstromen naar het kunstenveld blijft voor pas afgestudeerden moeilijk. Door het werk van beloftes van eigen bodem te presenteren voor een breed publiek, wil de wedstrijd een brug creëren tussen de academies en het professionele veld.

‘Coming People’ kent reeds een lange traditie. Tussen 2001 en 2011 organiseerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een jaarlijkse tentoonstelling met geselecteerd werk uit de eindejaarpresentaties van de Gentse kunsthogescholen. Sinds 2014 vindt de wedstrijd slechts om de twee jaar plaats, maar richt zij zich tot alle in België afgestudeerde kunstenaars.

De selectie van de kunstenaars wordt gemaakt door een internationale jury, bestaande uit Susanne Titz (Directeur Museum Abteiberg, Mönchengladbach), Denis Gielen (Directeur MAC’s, Hornu), Zoë Gray (Senior curator WIELS, Brussel), Anders Kreuger (Curator M HKA, Antwerpen), Martin Germann (Senior curator S.M.A.K., Gent) en Ann Hoste (Curator S.M.A.K., Gent). Na de selectie maakt S.M.A.K. in onderling overleg met de kunstenaars een groepstentoonstelling met representatief werk van de laureaten.

Tijdens de opening van de tentoonstelling op 25 juni 2016 kiest de jury uit de tentoonstellingsbijdragen een winnaar, aan wie de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K.’ wordt toegekend: een geldsom ter waarde van 5.000 euro en een lidmaatschap van de Vrienden v/h S.M.A.K.

Oproep

Bent u in de academiejaren 2013-2014 of 2014-2015 afgestudeerd aan een richting vrije kunsten (schilderkunst, beeldhouwkunst, beeld en installatie, textielontwerp, fotografie, multimediale vormgeving …) in een Belgische kunsthogeschool en hebt u interesse om deel te nemen aan de wedstrijd? Schrijf u dan in via het formulier op de website van het S.M.A.K. of neem contact op via comingpeople@smak.be voor meer informatie. De deadline voor het inzenden van het dossier is 17 april 2016.