Voortgangsnota Adviescommissie en memorandum Cultureel-erfgoedoverleg bekendgemaakt op het Groot Onderhoud

Op het Groot Onderhoud van vrijdag 25 oktober 2013 in Brugge presenteerde de adviescommissie Cultureel Erfgoed de geactualiseerde versie van de voortgangsnota Crisis, en kansen? Ook het Cultureel-erfgoedoverleg maakte van het sectormoment gebruik om haar memorandum bekend te maken. In haar toespraak dankte minister Schauvliege de commissies voor hun werk en gaat zij dieper in op enkele verzuchtingen van de sector.

De presentatie van de voortgangsnota van de Adviescommissie op het Groot Onderhoud wordt stilaan een jaarlijkse traditie. Op basis van het commissiewerk wordt input geleverd voor het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid en wordt het debat binnen het veld en de samenleving over het beleid en over het cultureel erfgoed in zijn diverse aspecten gevoed. In 2013 heeft de adviescommissie dit work in progress voortgezet. Gebruikmakend van de kennis en ervaringen die de beoordelingscommissies in 2013 hebben opgedaan bij het beoordelingswerk, levert de adviescommissie nu een geactualiseerde versie van de voortgangsnota: Crisis, en kansen? (Zie pdf in bijlage.) In de voortgangsnota 2012 formuleerde de adviescommissie tien prioriteiten voor het cultureel-erfgoedbeleid. Het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid en het -veld blijven zich snel ontwikkelen. De adviescommissie staat nog steeds achter deze tien prioriteiten, maar wil in 2013 op basis van de adviseringsrondes drie grote noden extra beklemtonen. Het gaat om:

  • Gezocht: middelen
  • Een veld zonder grenzen
  • De net-werking.


Het Cultureel-erfgoedoverleg stelt in haar memorandum Cultureel erfgoed is meer waard! (zie pdf in bijlage) als uitgangspunt dat we als cultureel-erfgoedsector beschikken over een vooruitstrevend Cultureel-erfgoeddecreet en dat de interesse voor erfgoed een duidelijk groeipad kent. Maar om aan de verwachtingen te kunnen voldoen, zijn er meer mogelijkheden en middelen nodig. Met dit memorandum doet de sector aanbevelingen voor een performanter cultureel-erfgoedbeleid.

Het Cultureel-erfgoedoverleg is een open overlegstructuur van organisaties en instellingen die de ambitie heeft om, onafhankelijk van het steunpunt voor cultureel erfgoed en het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid, een overkoepelende en belangenverdedigende rol te spelen binnen de cultureel-erfgoedsector en ten aanzien van de verschillende overheden, de Vlaamse overheid in het bijzonder.

Beide teksten grijpen o.a. terug op het PRISMA-onderzoek van FARO, waarvan het eindrapport een jaar geleden werd gepresenteerd: Cultureel erfgoed 2020. Hefbomen voor het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid. Eindrapport met aanbevelingen van de PRISMA veld- en toekomstanalyse cultureel erfgoed (2009-2011), Brussel, FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, 2013.

Naar aanleiding van de voortgangsnota 2012 en het PRISMA-onderzoek vond in december 2012 een hoorzitting plaats over het erfgoedbeleid: Verslag namens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitgebracht door de heer Lieven Dehandschutter, 22 januari 2013.