Met poëzie rond ‘Thuis’ aan de slag op Erfgoeddag

Postkaart Poëzieweek 2024 – © Johanna Pas, Kringen op het tafelblad, een poëzie-tarot. © Studio Sesam, 2023.

De Poëzieweek, van 25 tot 31 januari 2024, en Erfgoeddag 2024 werken allebei rond het thema ‘Thuis’. Creatief aan de slag gaan met gedichten kan dus interessant zijn voor beide evenementen. Zoekt u inspiratie over hoe u erfgoed en poëzie kan samenbrengen? Lees dan even mee.

Dichters kunnen als geen ander verwoorden hoe een thuis veel meer is dan een huis van bakstenen. Een thuis ... dat zijn herinneringen, geuren en talrijke andere impressies waarrond poëtisch talent kan associëren.

Poëtisch talent op uw erfgoedlocatie

Kunstendag voor kinderen in MSK Gent, Sylvie Marie, november 2023 © Poëziecentrum
Kunstendag voor kinderen in MSK Gent, Riet Wille, november 2023 © Poëziecentrum
Kunstendag voor kinderen in MSK Gent, Carll Cneut, november 2023 © Poëziecentrum

Misschien zoekt u naar gedichten voor in uw erfgoedhuis? Doe dan zeker inspiratie op in bundels over het thema ‘Thuis’. Deze negen dichters werden al opgelijst door Literatuur Vlaanderen, en kunnen een inspirerende start vormen in uw zoektocht naar een poëtisch aanbod. Vanaf 1 december vindt u een themalijst met geschikte dichtbundels op de website van de Poëzieweek.

Wil u gedichten een plek geven op ramen, in een expo of elders? Contacteer Poëziecentrum dan via bibliotheek@poeziecentrum.be zodat u zeker bent dat dit auteursrechtelijk is toegestaan. Zoekt u nog naar andere gedichten over dit en andere thema's? Maak dan vooraf een afspraak via datzelfde e-mailadres. In het documentatiecentrum van Poëziecentrum vindt u de grootste poëziecollectie van de Lage Landen! Door poëzie een plek te geven, laat u bezoekers al spelend met taal en beeld de collectie ontdekken, zoals ook in MSK Gent kan met hun Kinderpoëzieroute. Zo'n route biedt niet alleen mogelijkheden in een museum, maar kan evengoed werken in de publieke ruimte zoals de Kinderpoëzieroute in de binnenstad van Gent.

Zet u graag een stap verder en nodigt u een dichter of spoken-wordartiest uit op uw erfgoedlocatie? Dan kan u bij Literatuur Vlaanderen een korting aanvragen van 100 euro voor een auteurslezing. Meer daarover leest u hier. Zo verrijkt u uw aanbod, en de mix van disciplines spreekt misschien ook een ander type publiek aan. Onverwachte combinaties trekken immers de aandacht. MSK Gent nodigde al auteurs uit naar aanleiding van de Kunstendag voor kinderen en organiseerde zo talrijke poëtische voorleessessies rond het thema Thuis.

Organiseer een poëziewedstrijd

Liever kansen bieden aan nog onbekend dichterstalent? Dan kan u ook een open call organiseren om nieuwe stemmen te ontdekken. Daag hen uit om een gedicht te creëren dat past bij uw erfgoedverhaal/ Erfgoeddagaanbod. Een andere kans bieden de Erfgoedweken. Welke Erfgoedklasbak kan met leerlingen poëtisch aan de slag rond thema ‘Thuis’? Zo kan u op Erfgoeddag misschien creaties van leerlingen tonen en ook deze publieksactiviteit verjongen?

 

Museumnacht © Wouter Van Vooren voor M Leuven
Museumnacht © Wouter Van Vooren voor M Leuven
Museumnacht © Wouter Van Vooren voor M Leuven

Haal de dichter in uw bezoekers naar boven

Dichten − of breder genomen elke vorm van creatief schrijven − kan ook een methodiek zijn om het erfgoed trager te beleven. Zo creëerde KMSKA in samenwerking met Creatief Schrijven al een schrijfworkshop kaderend in hun expo ‘Krasse Koppen’. Schilders brachten portretten meesterlijk in beeld, maar hoe kan u die koppen even sterk in woorden vatten? Zo verkent u de expo al kijkend en al schrijvend – wat ongetwijfeld leidt tot een intensievere ervaring en onderdompeling in erfgoedverhalen. De workshop was bij schrijven van deze blog volzet (aanmelden op wachtlijst kan wel) maar deze methodiek is zeker ook vertaalbaar naar andere tentoonstellingen.

Ook de workshop slow art en poëzie in KMSKA toont hoe een talig kunstwerk een ingang kan bieden tot een beeldend kunstwerk, een combinatie die kan leiden tot een kunstbeleving met nog meer betekenis(sen). Ook deze workshop is al volzet, maar mocht u graag op de hoogte gehouden worden van andere initiatieven hierrond, mail dan gerust eva.begine@faro.be en dan bekijken we of en hoe we dit later kunnen inplannen.

Als u jongeren wil laten dichten, kan dat ook via interessante partners. Zo brengen jongeren tijdens Museumnacht van M Leuven spoken word. Dat werd mogelijk gemaakt in partnerschap met jeugdhuis bURN. De jongeren volgden workshops waarbij ze zich lieten inspireren door de kunstwerken van de Dieric Bouts-tentoonstelling en ze leerden technieken om daarbij te dichten en te rappen.

Poëzie en actie!

Een gedicht kan heel divers overgebracht worden, en dat hoeft dus zeker niet al te statisch te zijn. Ook actieve formules kan u aan poëzie verbinden. Een mooi voorbeeld daarvan realiseerden Marnixkring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem. Zij verzorgden een poëziepad langs de oude spoorwegbedding. Poëzie van A tot Z was een tienjarig project waarbij elk jaar twee gedichten aan het wandelpad werden toegevoegd over een jaarlijks wisselend thema. Misschien kan het een idee zijn om de thema’s van Erfgoeddag in uw regio de komende jaren te verduurzamen in een wandelroute langs erfgoedlocaties?

Nog meer inspiratie opdoen om een poëzieroute te ontwikkelen? Dan kan u ook via de ErfgoedApp de Aarschotse binnenstad verkennen. Een route verwerken in de ErfgoedApp creëert de mogelijkheid om gedichten ook via audiofragmenten te laten beluisteren, wat de ervaring meteen inclusiever maakt.

Nog meer inspiratie?

Lees de inspirerende praktijkvoorbeelden die het Poëziecentrum verzamelde bij bibliotheken in Vlaanderen en Nederland.

Poëzieweek 2024 en Erfgoeddag 2024 - logo

Uw poëtische plannen in de kijker?

Contacteer ons gerust om ons op de hoogte te brengen van uw plannen rond erfgoed, poëzie en het thema 'Thuis'. FARO zet uw initiatief graag mee in de kijker. Mail naar eva.begine@faro.be.

Foto's: Postkaart Poëzieweek 2024 © Johanna Pas, Kringen op het tafelblad, een poëzie-tarot © Studio Sesam, 2023 / Kunstendag voor kinderen MSK Gent Sylvie Marie november 2023 © Poëziecentrum / Kunstendag voor kinderen MSK Gent Riet Wille november 2023 © Poëziecentrum / Kunstendag voor kinderen MSK Gent Carll Cneut november 2023 © Poëziecentrum / Poëzieweek 2024 en Erfgoeddag 2024 - logo / Museumnacht © Wouter Van Vooren voor M Leuven

eva.begine