Niet vergeten: activiteiten Erfgoedweken registreren

Erfgoedklasbak Jacqueline werkt rond volksverhalen in De Regenboog tijdens Erfgoedweken 2023. © Erfgoedcel Leuven, Ann Minnen

Staat u net als wij te popelen om jongeren − de erfgoedbewakers van morgen − bewust te maken van de rijkdom van de erfgoedsector? Vergeet dan zeker niet om uw activiteit voor de Erfgoedweken ook daadwerkelijk te registreren. Zo mist u geen enkele kans om opgenomen te worden in de promotie via talrijke onderwijskanalen.

FARO zet ook in 2024 in op de Erfgoedweken. Jongeren bereiken in de scholen blijft een sterke (en democratische) manier om een divers en jong publiek warm te maken voor erfgoed.

Cultuurkuur

Als u uw activiteit registreert via inschrijven.erfgoeddag.be wordt uw aanbod na nazicht gepubliceerd op de Erfgoedwekenpagina van Cultuurkuur. Op deze pagina wordt het aanbod van Erfgoedklasbakken apart geclusterd, net zoals dat van de viparrangementen.

Neem zeker eens een kijkje om inspiratie op te doen voor de registratie van uw activiteit. Toch nog ondersteuning nodig bij het registreren? Aarzel dan niet om contact op te nemen via info@erfgoeddag.be en we helpen u zo spoedig mogelijk verder.

Hoe kunnen we samen de projectpagina van Cultuurkuur inzetten?

  • Leerkrachten kunnen op de Cultuurkuur-pagina's zelf het aanbod verkennen en contact opnemen met organisatoren. Ze worden attent gemaakt op deze pagina's via de nieuwsbrieven en mailings van Klascement en/of de verschillende onderwijskoepels (KOV, GO! ...) die FARO verzorgt.
  • Erfgoedcellen kunnen er via hun eigen deelpagina hun aanbod clusteren. Ze linken naar dit aanbod via hun eigen kanalen (website, nieuwsbrieven ...).
  • U kunt zelf ook een link naar uw eigen aanbod plaatsen op uw website of in persoonlijke mails die u stuurt naar scholen in uw omgeving.

Op deze manier bereiken we de leerkrachten vanuit verschillende niveaus (van nationaal tot lokaal).

Nood aan extra ondersteuning?

Startdag Erfgoedklasbakken november 2023 © FARO

Tijdens de startdag op 10 november kwamen Erfgoedklasbakken samen om hun klasavonturen voor te bereiden. Wilt u weten welke inspirerende praktijken we die dag verkenden? Lees dan zeker deze blog.

FARO zet deze ondersteuning graag voort met een digitaal intervisiemoment op 21 februari 2024. Registreren kan via de FARO-kalender.

Op 27 februari 2024 werken we iets intensiever aan het ontwikkelen van onderwijsaanbod in samenwerking met Expertisecentrum Onderwijs en Leren (Thomas More) en FOMU. Voor deze vorming Toets uw onderwijsaanbod op didactische kwaliteit kunt u zich ook inschrijven via de kalender. Deze vorming richt zich tot alle erfgoedwerkers die bezig zijn met het ontwikkelen of begeleiden van onderswijsactiviteiten.

Erfgoedklasbakken: projectmatig of structureel aanbod?

FARO denkt voortdurend verder na over de toekomst van een initiatief als Erfgoedklasbakken. Voorlopig lijkt het momentum van de Erfgoedweken belangrijk om nog meer onderwijsprofessionals te informeren over deze kans die ze niet mogen laten liggen. Maar tegelijk valt er ook veel voor te zeggen om ook elders in het schooljaar klassen te bezoeken. Een structurele aanpak vraagt voorbereiding, en daar buigt FARO zich dit jaar grondig over. Voor meer informatie of suggesties, mail eva.begine@faro.be.

Deadline Erfgoeddag versus Erfgoedweken

Voor Erfgoedweken plaatste FARO de zachte deadline op 27 november omdat onderwijscommunicatie meer tijd vergt. Vergeet ook de deadline niet voor uw aanbod op Erfgoeddag zelf: die ligt op 12 januari. Ook daarvoor geldt: activiteiten registreert u via https://inschrijven.erfgoeddag.be/

Foto's: Erfgoedklasbak Jacqueline van Leeuwen tijdens Erfgoedweken 2023 in De Regenboog © Erfgoedcel Leuven, Ann Minnen / Mediagalerij biedt een zicht op de projectpagina van Erfgoedweken op de website Cultuurkuur, het onderwijsplatform / Startdag Erfgoedklasbakken november 2023 © FARO

eva.begine