Bronnengids over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog: oproep

CC0

In de lente van 2020 verschijnt bij CegeSoma/Rijksarchief een bronnengids over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel zijn de samenstellers hiervan nog op zoek naar bijdragen. Een oproep.

Doel van de gids is om archieffondsen te identificeren waarin informatie kan gevonden worden over Belgen of niet-Belgen die actief geweest zijn in het verzet in België tussen mei 1940 en november 1944. Het gaat in de eerste plaats om fondsen met reeksen persoonsdossiers, activiteitenverslagen, lijsten of interviews.

De beschrijving van elk archieffonds moet een aantal vragen beknopt beantwoorden. Wie is de archiefvormer? Wanneer en waarom werd het archief gevormd? Hoe en wanneer kwam het in de bewaarinstelling terecht? Welke types documenten zijn er in het archief te vinden? Wat is hun belang, omvang, beperkingen? Hoe zijn ze ontsloten (lijst, inventaris …). Wat zijn de voorwaarden tot raadpleging? Waar worden ze bewaard? Het maximum aantal woorden voor de beschrijving van een fonds is 500. 

Bijdragen kunnen ingediend worden bij CegeSoma/Rijksarchief, ten laatste op 31 januari 2019. Meer informatie vindt u in de auteursinstructies als bijlage.

Met vragen over dit project kan u terecht bij Fabrice Maerten via fabrice.maerten@arch.be of 02 556 92 14.

Foto: CC0

faro