Collega Mieke met welverdiend pensioen

Collega Mieke in de kantoren van FARO

Na een carrière waarin ze meer dan 25 jaar voor de erfgoedsector werkte, gaat onze collega Mieke op 30 juni met welverdiend pensioen. We vroegen haar naar de hoogtepunten en andere memorabele momenten uit haar carrière.

Een tandem in Oost-Vlaanderen

Na tijdelijke jobs in verschillende (erfgoed)organisaties, waaronder het stadsarchief, het universiteitsarchief en de Sint-Pietersabdij (allemaal in Gent) gaat Mieke in 1998 aan de slag als museumconsulent bij Provincie Oost-Vlaanderen: "Een job die ik altijd heel graag heb gedaan, niet in het minst dankzij mijn collega Anneke Lippens. Zij was de allereerste museumconsulent van Vlaanderen en fungeerde, nu ik terugblik op die periode, echt wel als mijn mentor. Ik heb heel veel van haar geleerd. Ze was een vat vol inspirerende ideeën, die we dan ook konden omzetten in daadwerkelijke acties en initiatieven. Ze was ook nog eens beleidsmatig sterk. Samen vormden we een uitstekende tandem." Maar niet enkel Anneke herinnert Mieke zich: "Ook de mensen die in musea werken natuurlijk, allemaal boeiende mensen die hun job graag doen. Dat gaf mij altijd heel veel energie."

Erfgoedwerkers die Mieke al langer kennen, zullen zich herinneren dat ze mee aan de basis ligt van MovE, Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie, een samenwerkingsverband van musea in Oost-Vlaanderen, op initiatief van en ondersteund door de Provincie. MovE begeleidde musea bij de digitale collectieregistratie én ontsluiting, vervelde later tot Erfgoed in Zicht en maakt nu deel uit van de erfgoeddatabanken.

Samenwerking over de landsgrenzen heen

Als museumconsulent Oost-Vlaanderen is deze provincie haar werkterrein, maar Mieke kijkt graag al eens over de grenzen. Met name de samenwerking met de Nederlandse museumconsulenten haalt ze graag aan als belangrijk én boeiend: "Samen vertaalden we SPECTRUM, maakten we het MovE-invulboek, zetelden we in de AAT-redactie, zetten we basiscursussen op poten, etc. Onze gedeelde taal maakte dat we samen heel veel gedeelde uitdagingen en kwesties konden aanpakken."

Nieuwe kennis en expertise

Gevraagd naar een scharniermoment in haar carrière, herinnert Mieke zich de studiedag Museumbeleving: ervaring, ontdekking of sensatie? in 2015 in het Atheneum in Antwerpen. Op die dag kwamen twee publiekswerkers van het Middelheimmuseum en het M HKA getuigen over hun werking voor mensen met dementie en mantelzorgers. Enthousiasmerende getuigenissen die een grote indruk maken, want deze dag zet haar ertoe aan om meer met erfgoed en welzijn bezig te zijn.

Na een tussenstop van anderhalf jaar bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media (de provincies mochten immers vanaf 2018 geen persoonsgebonden bevoegdheden meer uitoefenen) landt Mieke in juli 2019 bij FARO. "Ik was heel blij dat we hier terecht kwamen. Om de laatste vier jaar van mijn carrière nog andere, voor mij nieuwere thema’s uit te spitten: die kans heb ik met beide handen gegrepen. Het inzetten van erfgoed in functie van welzijn en zorg, maar ook trajecten rond diversiteit en inclusie mee oppakken: daar stond ik elke dag meer dan graag voor op!"

Een feest

Erfgoedwerk is mensenwerk, en dat is precies wat Mieke nog het meeste bijblijft: "Al die gedreven, boeiende, gepassioneerde mensen, het was telkens een feest om met hen te werken."

En als collega?

Mieke, we zullen je herinneren als een strijdvaardige en geëngageerde collega, die altijd opkwam voor haar dada's. Eerlijk en recht door zee: zo kennen we je ook. Een collega die altijd geïnteresseerd was, en het volgende hangt samen met je betrokken aard en zullen alle collega's beamen: je strooide spontaan en genereus met complimenten.

Mieke, geniet van je welverdiend pensioen, het ga je goed en graag tot een volgende keer!

Blijft u graag in contact met Mieke? Vraag dan haar persoonlijke contactgegevens op bij Birgit via birgit.geudens@faro.be.

faro