Het ga je goed, Anne-Cathérine!

Anne-Cathérine Olbrechts. Foto: FARO, fotograaf: Dries Theuwissen

Na zeven jaar FARO zwaait het FARO-team Anne-Cathérine Olbrechts uit. Vanaf 1 januari gaat ze aan de slag bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Verhinderen dat roerend erfgoed aftakelt, daar zette Anne-Cathérine zich de afgelopen jaren stevig voor in bij FARO. Aan heel wat erfgoedorganisaties gaf ze advies en ondersteuning op het vlak van preventieve conservatie. Ze speelde hierbij heel graag in op de noden van het veld; zo begeleidde ze verschillende organisaties bij het schrijven van hun calamiteitenplan.

“Het waren zeven boeiende jaren. Ik heb enorm veel bijgeleerd, niet in het minst uit de vele gesprekken en soms pittige discussies met mensen uit de sector. Want dat is wat ik zo fijn en zo waardevol vond aan werken bij FARO: het dagelijkse contact met mensen uit de sector, die me telkens weer uitdaagden om dat tikkeltje extra te geven in mijn job als adviseur.”

Trots op Klimaatverklaring voor Erfgoedorganisaties

Toen Anne-Cathérine als adviseur behoud en beheer bij FARO aan de slag ging, had ze al heel wat watertjes doorzwommen. Opgeleid als kunsthistorica en later als conservator-restaurateur, werkte ze van 1998 tot 2011 als monumentenwachter interieur bij Provincie Oost-Vlaanderen. Later nam ze bij diezelfde provincie de functie op van beleidsmedewerker depot en van depotbeheerder van het transit- en archeologiedepot Provinciaal Erfgoedcentrum Ename. In 2016 maakte ze de overstap naar het steunpunt.

Waar ze met heel veel trots op terugkijkt? “Toch wel op de Klimaatverklaring voor Erfgoedorganisaties van eind 2022. Met deze Klimaatverklaring erkennen de initiatiefnemers, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het KIK en FARO, én de vele musea en erfgoedorganisaties die intussen mee hebben ondertekend, dat we de visie op energieverbruik en 'binnenklimaat' in de organisaties dienen aan te passen. Uit diezelfde periode dateert ook de publicatie Energiecrisis. Mogelijke energiebesparingen in het binnenklimaat voor de cultureel-erfgoedsector. Dat we er in volle energiecrisis, in december 2022, in geslaagd zijn om nieuwe, meer flexibele klimaatrichtlijnen ingang te doen vinden bij de sector, dat was toch een persoonlijk hoogtepunt in mijn carrière.”

Plezier tijdens waarderen

Niet zonder trots, en met heel veel plezier blikt ze terug op de piloottrajecten waarderen: “De piloottrajecten gingen van start in 2017, met steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Ik wist dat het niet makkelijk ging zijn om die methodiek te introduceren in de sector. Maar wat kan ik zeggen? Ik hou van een uitdaging, en deze heb ik met veel enthousiasme gegrepen. Toen we eraan begonnen, werd waarderen vooral geassocieerd met ontzamelen. Dat is echt wel veranderd. Vandaag waarderen erfgoedwerkers hun collecties met het oog op het schrijven van hun collectieplan, om te bepalen welke stukken voorrang krijgen bij restauratie of om prioriteiten te stellen wat betreft onderzoek. Waarderen speelt een rol in de vijf functies, dat maakt het zo’n mooie methodiek. Daarenboven doe je waarderen nooit alleen, maar altijd met de erfgoedgemeenschappen die zich verbonden weten met het erfgoed in kwestie. Het participatieve karakter draagt bij aan het draagvlak van erfgoedorganisaties, en zorgt ervoor dat de genomen beslissingen duurzaam zijn.”

Return on experience

Welke uitdaging ga je aan vanaf januari? “Ik ga voltijds werken bij het KIK, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Ik coördineer er al het beleidsvoorbereidend onderzoek met het oog op het uitwerken van een rampenstrategie voor erfgoed, waar ook FARO aan meewerkt. Nu ga ik ook het CHRISIS-project begeleiden. In dit project voeren we onderzoek naar wat de overstromingen in Wallonië ons geleerd hebben, en hoe we ons beter kunnen voorbereiden op dergelijke rampen: de zogenaamde ‘return on experience’. Ik blijf dus in de sector, we zien elkaar ongetwijfeld gauw terug.”

Heel veel succes, Anne-Cathérine!

“Anne-Cathérine heeft zich de voorbije jaren tomeloos ingezet voor de erfgoedzorg in Vlaanderen. Ze drukte haar stempel op de grotere projecten van collectiewaardering en klimaatnetwerk. Haar expertise rond preventieve conservering reikt ver. Samen met het FARO-team wil ik Anne-Cathérine bedanken voor de zeven jaren trouwe dienst! We kijken ernaar uit om te blijven samenwerken, en de banden tussen het KIK en FARO verder aan te halen. Veel succes Anne-Cathérine,” aldus Olga Van Oost, algemeen directeur van FARO. 

En waar kunt u heen met uw vragen die u voorheen aan Anne-Cathérine stelde? Onze collega Wouter Lammens staat voor u klaar. U bereikt hem via wouter.lammens@faro.be of via 02 213 10 83.

Foto: © FARO, fotograaf Dries Theuwissen

faro