Historische budgetverhoging voor cultureel erfgoed

Omhoogwijzende pijlen. Foto: Jungwoo Hong via Unsplash

De Vlaamse Regering voorziet de komende jaren 25 miljoen euro extra voor cultureel erfgoed. Deze historische inhaalbeweging is meer dan welkom voor de ambitieuze sector die al jaren wacht op de ‘grote sprong voorwaarts’ om de vele uitdagingen aan te gaan.

Het grootste deel van deze middelen, zo’n 18 miljoen, zal worden ingezet om de professionele cultureel-erfgoedsectoren de komende jaren structureel te versterken. Maar liefst 84 musea, archieven, erfgoedbibliotheken, dienstverlenende organisaties en de organisatie voor immaterieel erfgoed dienden hiervoor begin dit jaar een aanvraag voor werkingsmiddelen in voor de komende 5 jaar. Daaruit bleek eens te meer hoe groot de noden bij alle cultureel-erfgoedorganisaties zijn en hoe de sector, met 14 nieuwe aanvragen, ook een duidelijke groei kent.

Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), de belangenbehartiger voor het cultureel erfgoed en de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel, is dan ook verheugd met deze bijkomende middelen: “Vlaanderen mag terecht trots zijn op het diverse erfgoed dat het rijk is. Even uniek is het fijnmazige netwerk van cultureel-erfgoedorganisaties dat dit erfgoed bewaart, onderzoekt en aan een breed en divers publiek toont. OCE is tevreden dat Vlaamse Regering haar beloftes nakomt en dankzij deze bijkomende middelen een aanzienlijke versterking van de hele cultureel-erfgoedsector mogelijk maakt.”

Met deze investering hopen de vele cultureel-erfgoedorganisaties de vooropgestelde ambities voor de komende jaren voluit te kunnen realiseren. Naast de uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en diversiteit, vergt vooral de digitale transformatie een financiële injectie. OCE (Overleg Cultureel Erfgoed) is de belangenbehartiger voor het cultureel erfgoed en de cultureel-erfgoedsector, m.n. de archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, dienstverlenende rollen en de organisatie voor immaterieel erfgoed.

Bron: Persbericht Overleg Cultureel Erfgoed (OCE)
Foto: Jungwoo Hong via Unsplash

faro