Welkom, Joke!

Joke Beyl. Foto: FARO

Sinds augustus 2023 versterkt Joke Beyl (°1983) ons onderzoeksteam. Ze zal voor FARO meewerken aan beleidsvoorbereidend onderzoek met het oog op het uitwerken van een rampenstrategie voor erfgoed.

Na haar studies Communicatiewetenschappen en Cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel liep Joke stage in het Musée Fabre (Montpellier, FR) als medewerker communicatie en tentoonstellingen. In 2007 ging ze aan de VUB aan de slag als onderzoeker voor SMIT (Studies in Media, Innovation and Technology). Ze specialiseerde zich in onderzoek op het snijvlak van cultuur, erfgoed en digitale media.

Daarnaast begeleidde ze studenten binnen de opleiding Communicatiewetenschappen inzake kwalitatieve onderzoeksmethoden. In 2014 promoveerde ze op een proefschrift over de autoriteit van de literaire schrijver in een digitale omgeving. Hiervoor werkte ze enkele maanden als gastonderzoeker aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) binnen de opleiding Digital Culture.

Vervolgens sloeg Joke de weg van het lesgeven in. Via de vakken Nederlands, esthetica en onderzoeksproject kon ze haar liefde voor literatuur, cultuur en onderzoek doorgeven. In 2015 volgde de publicatie van het boek De Toonaangever. 27,5 jaar achter de schermen bij Toon Hermans (EPO), dat ze schreef samen met John van Elk. Verder hanteerde ze haar pen als cultuurjournalist voor diverse magazines van vzw De Rand. Door interviews met binnen- en buitenlandse kunstenaars en artiesten leerde ze dat “luisteren naar iemand die kunst maakt vanuit een liefde voor het vak, het ambacht of het publiek ongelooflijk inspirerend werkt”.

Vragen opwerpen, informatie samenbrengen en verhalen construeren vormen de rode draad in Jokes DNA. De ervaring die ze eerder opdeed brengt ze nu samen in haar job als onderzoeker bij FARO. Met een frisse blik zal ze trachten het actuele vraagstuk van de klimaatverandering en mogelijke dreigingen ervan voor erfgoed in kaart te brengen.

Contact

Foto: FARO

faro