2023 was een topjaar op het vlak van erfgoedvacatures

Twee vrouwen schudden elkaar de hand tijdens een sollicitatiegesprek. Foto: Resume Genius on Unsplash

Elk jaar analyseert FARO de vacatures die op zijn website verschijnen.* We gaan na voor welke cultureel-erfgoeddomeinen er jobaanbiedingen waren en knopen daar enkele observaties aan vast.

In 2023 telden we in totaal 282 vacatures. Dat is opnieuw een stuk meer dan het voorgaande jaar (252) − en dat was al de hoogste score ooit. De toegenomen werkingsmiddelen lijken zich dus zeker te vertalen in een groter jobaanbod.

Het aanbod is ook goed gespreid over de verschillende erfgoedfuncties, zoals u in onderstaande tabel kunt zien. Zoals elk jaar zorgen educatie en publiekswerking voor de grootste vraag. Opvallend voor het afgelopen jaar waren de veertien vacatures voor onthaalmedewerkers (die we voor de duidelijkheid even apart hebben gezet). Onderzoek en programmatie scoorden het voorbije jaar eveneens hoog, zoals u kunt zien in het onderstaande schema.

Overzicht van soorten jobs

De meeste jobs waren te situeren bij de musea. Landelijke dienstverleners volgen als tweede. Dat komt omdat deze organisaties vaker dan andere organisaties inzetten op BIS-contracten. Voor 2023 telden we er 39 (tegenover 31 in het vorige jaar). Jongeren kregen dus ook in 2023 veel kansen om hun cv aan te vullen.

Overzicht werkgevers

(De categorie 'Andere' betreft vooral Brusselse en federale instellingen, die niet via het Cultureelerfgoeddecreet gesubsidieerd worden, maar wel vacatures via onze website delen.)

* We namen enkel betaalde functies op in dit onderzoek. Onderzoeksopdrachten aan universiteiten en algemene functies m.b.t. cultuurbeleid verschijnen ook op onze website, maar werden niet meegenomen in dit onderzoek. Hetzelfde geldt voor buitenlandse vacatures en algemene ondersteunende functies (zoals administratief medewerker, boekhouder, medewerker restaurant).

 

Foto: Resume Genius via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen