Starters kregen veel kansen in 2022: analyse vacaturecijfers cultureel-erfgoedsector

Lachende sollicitant, via Unsplash.com

Elk jaar analyseert FARO de vacatures die op onze website verschijnen*. We gaan na voor welke cultureel-erfgoeddomeinen er jobaanbiedingen waren en knopen daar enkele observaties aan vast.

1. Hoogste aantal vacatures sinds het begin van de telling

In totaal telden we voor 2022 maar liefst 252 vacatures. Om te kunnen vergelijken met vorige jaren moeten we daar even de 23 vacatures voor communicatie aftrekken (die telden we vorige jaren niet). Zo komen we op 229 vacatures, toch een stijging ten aanzien van 2021 (212), 2020 (163) en 2019 (218). Maar er zitten ook een aantal dubbels tussen (zie verder).

Zoals elk jaar zijn educatie en publiekswerking de topscorers. In 2022 waren er ook opvallend meer vacatures voor scenografie en productie (maar daar zaten nu juist ook herhaalde oproepen in). Net zoals andere jaren kwamen de meeste vacatures uit musea.

Overzicht vacatures
Overzicht van de werkgevers

2. Meer kansen om een eerste werkervaring op te doen

In 2022 verschenen er 31 vacatures voor Beroepsinlevingsstages (tegenover 21 in 2021), een formule waar vooral dienstverlenende organisaties gebruik van maken. Ook erfgoedcellen en musea zetten er steeds meer op in. De meerderheid van deze BIS-trajecten (12) heeft een link met digitalisering van grote hoeveelheden data en (kranten)collecties.

Naast deze BIS-trajecten noteerden we ook twintig functies voor jobstudenten (niet opgenomen in het globale cijfer). Zij worden vooral ingeschakeld voor registratie van grotere gehelen en voor educatieve taken. 

We zouden dus wel kunnen zeggen dat de sector starters veel kansen biedt om hun cv aan te vullen met relevante werkervaring. Maar er is ook een keerzijde. Want door de snelle opeenvolging van BIS-trajecten en jobstudenten bouwen de organisaties niet verder aan continuïteit. Dus de vraag is hoe duurzaam het inzetten op dergelijke contracten uiteindelijk is voor een organisatie? En het valt nog af te wachten in hoeverre deze starters hun opgedane ervaring later ook echt kunnen verzilveren.

3. Is the war for talent begonnen?

Meer dan vorige jaren viel het op dat een (beperkt) aantal vacatures verschillende keren gepubliceerd werden. We weten uiteraard de redenen niet, maar het is wel opvallend. Het gaat om terugkerende vacatures voor dezelfde functies in deze categorieën (in aflopende volgorde):

  • Bewakingsagenten
  • Productie-assistenten
  • Onthaalmedewerkers
  • Onderzoekers

Onze cijfers laten niet toe om algemene uitspraken te doen over de mate waarin andere vacatures op de website ook effectief ingevuld werden en in welke gevallen men besliste om de functie te herwerken voor een nieuwe oproep.

Aangezien er door de vergrijzing de komende jaren een grotere uitstroom valt te verwachten en er wellicht onvoldoende hooggeschoolde profielen beschikbaar zullen zijn, kan de concurrentie op de arbeidsmarkt toenemen. Dat noemt men dan de 'war for talent. Anderzijds zijn er ook nog steeds kortgeschoolde profielen die geen werk vinden. FARO organiseert later dit jaar nog vormingen over aanwervingen. Iets om verder in de gaten te houden dus!

*We namen enkel betaalde functies op in dit onderzoek. Onderzoeksopdrachten aan universiteiten en algemene functies m.b.t. cultuurbeleid verschijnen ook op onze website, maar werden niet meegenomen in dit onderzoek. Hetzelfde geldt voor buitenlandse vacatures en algemene ondersteunende functies (zoals administratief medewerker, boekhouder, medewerker restaurant).

Foto: Good Faces via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen