Vergezelt u FARO deze zomer op studiereis langs Duitse depots?

Ruhr Monument. Foto: Willi Heidelbach via Pixabay

Neemt u graag een kijkje achter de depotdeuren bij onze oosterburen? Werkt u als cultureel-erfgoedprofessional in Vlaanderen of Brussel? En is de week van 21 tot 25 augustus nog vrij in uw agenda? Lees dan verder en ontdek hoe ook u misschien onze reisgezel wordt.

Wat voorafging

Afgelopen zomer trokken FARO-collega’s Tine  Hermans en Wouter Lammens met steun van Erasmus+ op werkbezoek naar de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Ze bezochten er verschillende erfgoeddepots in Essen, Münster en Oberhausen. In de eerste plaats om te leren hoe men daar inzet op publiekswerking. Maar door hun ogen goed de kost te geven, kwamen ze een rits inspirerende en toonaangevende depotprojecten op het spoor.

FARO organiseerde in het verleden al meermaals thematische sectorreizen voor erfgoedprofessionals uit Vlaanderen en Brussel, naar Noord-Frankrijk (2014), New York (2015), Noord-Engeland (2017). In 2023 breien we daar met de reis naar Nordrhein-Westfalen een vervolg aan. En deze keer dus opnieuw met de focus duidelijk gericht op erfgoeddepots.

Doel van de reis

De deelnemers maken in de loop van de week kennis met verschillende depotprojecten en krijgen de kans om die ook uitvoerig te bezoeken. FARO voorziet een gevarieerde selectie aan voorbeelden met de nodige nieuwbouwdepots, naast bestaande gebouwen die tot depot zijn omgevormd. En er komt zelfs een voormalig fabrieksgebouw aan bod.

Daarnaast staat op deze studiereis natuurlijk ook het netwerken centraal. Zo krijgt iedereen ruimschoots de kans de medereizigers beter te leren kennen, kennis met elkaar te delen en ervaringen uit te wisselen. Maar FARO ziet er tegelijkertijd een unieke kans in om ook de banden aan te halen tussen de Vlaamse en de Duitse erfgoedsector. En zo verder te timmeren aan een internationaal kennisnetwerk. Een netwerk dat rechtstreekse return biedt voor de deelnemers aan de reis enerzijds, maar op langere termijn ook relevant kan worden voor de hele cultureel-erfgoedsector anderzijds.

Wie zelf plannen koestert voor een depotproject kan natuurlijk ook volop de eigen ideeën toetsen aan de praktijkvoorbeelden die worden bezocht. Misschien maakt u zo wel kennis met inspirerende voorbeelden, originele architectuur, praktische oplossingen, nieuwe materialen of verrassende organisatievormen? Of raden de Duitse collega’s deze of gene oplossing net af, op basis van hun eigen ervaringen? Sowieso komt u wijzer terug thuis en kunt u verder doelgericht aan de slag met uw eigen project.

Het verdere vervolg

Afgelopen woensdag 3 mei organiseerde FARO een eerste digitaal kennismakingsmoment voor geïnteresseerden. Alle reeds beschikbare informatie over de locaties die we bezoeken, de organisaties waarmee we kennismaken, de reisdata en enkele belangrijke deadlines vindt u terug in de powerpointpresentatie die voor de gelegenheid is opgesteld.

De hele studiereis lang kunnen we gebruikmaken van het openbaar vervoer. Als uitvalsbasis kiezen we voor de stad Essen dat door meerdere internationale treinen per dag vanuit Brussel-Zuid wordt bediend. Lokaal reizen we ook met het openbaar vervoer, telkens vanaf het station Essen Hbf.

Bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media kunt u overigens een aanvraag indienen om een deel van de reis- en verblijfskosten te laten (mee)financieren. Voor alle voorwaarden en criteria: zie de website van het Departement. Opgelet! Dit is wel voor snelle beslissers. De deadline voor het indienen van uw aanvraag ligt immers al op 31 mei 2023.

Hebt u nog vragen, bedenkingen of is iets u nog niet helemaal duidelijk? Aarzel dan niet om Tine Hermans of Wouter Lammens om meer uitleg te vragen.

Wij bij FARO tellen alvast af naar eind augustus en we doen er ondertussen ook alles aan om de studiereis verder tot in de puntjes voor te bereiden en er zo – samen met alle deelnemers – een succes van te maken. Wordt u ook een van onze reisgezellen? Wij hopen alvast van wel!

Foto: Willi Heidelbach via Pixabay

Wouter Lammens