Binnenkijken bij Erfgoedweek: ADVN trok met een les propaganda naar klassen

© Erfgoedlab Antwerpen

Erfgoeddag en -week zijn al een tijdje voorbij. Maar met de zomer in zicht blikken we toch nog graag even terug op een geslaagde editie, zo bleek ook uit de evaluatie. Erfgoedmedewerkers trokken naar scholen waar ze talloze leerlingen enthousiast wisten te maken voor heel uiteenlopende erfgoedthema’s.

FARO ging tijdens de Erfgoedweek op bezoek bij verschillende activiteiten, en zond ook een aantal video- en fotografen uit. In de e-publicatie die half juli verspreid zal worden, leest u er meer over. Naast een terugblik kunt u daar ook lezen welke onderwijsplannen we u graag voorstellen voor Erfgoeddag 2023.

De Erfgoedklasbakken wisten samen ongeveer 8.000 leerlingen te bereiken. Samen met Sophie Gyselinck blikken we in deze blog terug op de klasbakervaringen van ADVN.

Het archief in de klas 

Bij de Erfgoedklasbakken waren opvallend veel archivarissen aanwezig. Zij trokken met heel wat materiaal (van foto’s over brieven tot posters, tijdschriften en kranten) naar de klas en maakten erfgoed tastbaar. Een van hen was Sophie Gyselinck van ADVN. Zij trok onder andere naar een zesde jaar publiciteit in Portus Berkenboom (Sint-Niklaas). Aan de hand van archiefmateriaal van ADVN liet ze de leerlingen onderzoeken hoe propagandatechnieken evolueerden. Leerlingen onderzochten affiches van het Vlaams Blok uit de jaren 70 tot 2000 en gingen met het materiaal aan de slag: ze konden voelen en zien hoe het er vroeger uitzag en konden de vergelijking doortrekken naar vandaag.  

Het belang van onderzoek 

An Baetens, leerkracht van deze klas, vond het fijn om te zien hoe ze het materiaal meteen koppelden aan de actualiteit en de nieuwe manier van propaganda maken op sociale media zoals Twitter en TikTok. Sophie beklemtoont dat ze door het onderzoek bij ADVN ook die evolutie kunnen tonen: van zwart-oranje en sterke propaganda naar veel zachtere propaganda waarin kinderen en gezinnen centraal staan. Leerlingen werden zich bewust van die evolutie en geven ook aan dat ze hier meer aandacht aan zullen besteden. Ze vonden het fijn om hierover te leren, te meer omdat ze zelf bijna stemgerechtigd zijn.  

Blik op de e-publicatie 

Laat u zich graag inspireren door geslaagde voorbeelden van de voorbije Erfgoeddag en -week? Blikt u nu al vooruit naar de volgende editie? En bent u benieuwd naar de plannen die FARO daarvoor in petto heeft? Midden juli lanceren we een e-publicatie die de ervaringen uit de voorbije editie bundelt en de plannen voor de volgende editie toelicht. Eind september kunt u deze brochure ook in papieren vorm ontvangen, samen met de inspiratiebrochure voor Erfgoeddag 2023. 

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'

Ook de doelgroepwerking met het onderwijs blijven we aanhouden. In de week ervoor en/of erna nodigen we u opnieuw uit om een aanbod voor scholen te ontwikkelen. De concrete plannen hierrond ontdekt u vanaf september, bij de lancering van de inspiratiebrochure.

Foto: © Erfgoedlab Antwerpen

eva.begine