Binnenkijken bij Erfgoedweek: hoorspelen maken in het MAS

Hoorspelen maken in het MAS

Erfgoeddag en -week zijn al een tijdje voorbij. Maar met de zomer in zicht blikken we toch nog graag even terug op een geslaagde editie, zo bleek ook uit de evaluatie. FARO zond een videograaf uit om een aantal activiteiten in beeld te brengen. In deze blog ontdekt u de ervaringen van het MAS en het Sint-Lievenscollege Antwerpen.

Partnerschap tussen museum en muziekstudio 

Tammy Wille, publiekswerker bij het MAS, verduidelijkt de opzet: “Kinderen komen niet alleen om te kijken en te luisteren, maar willen ook graag iets doen.” Naar aanleiding van de tentoonstelling Luister sloeg het museum daarom de handen in elkaar met muziekstudio De Kiem. Die stelde audiovisuele apparatuur ter beschikking zodat de leerlingen zich helemaal konden uitleven bij het maken van een hoorspel.

Ken Pichal, begeleider van de workshop, liet de leerlingen geluiden maken, verhalen voorlezen en een stukje acteren. Met allerlei materiaal zetten ze hun fantasie aan het werk en brachten zo een aangeleverd verhaal tot leven. Aan het einde van de workshop kregen ze het afgewerkte hoorspel mee naar huis. 

Enthousiaste leerlingen en meester 

Meester Peter van het vierde leerjaar van het Sint-Lievenscollege Antwerpen ging graag in op het aanbod. Hij vond het belangrijk om te zien dat de leerlingen er in eerste plaats zo van genoten. Daarnaast was hij aangenaam verrast door hun concentratie en inzet. Als een enthousiast ambassadeur overtuigt Peter graag andere onderwijzers om ook in te gaan op dit bijzondere aanbod. Meteen al een uitnodiging om het programma van de volgende Erfgoeddag-editie in het oog te houden via faro.be/erfgoeddag!

Blik op de e-publicatie 

Laat u zich graag inspireren door geslaagde voorbeelden van de voorbije Erfgoeddag en -week? Blikt u nu al vooruit naar de volgende editie? En bent u benieuwd naar de plannen die FARO daarvoor in petto heeft? Midden juli lanceren we een e-publicatie die de ervaringen uit de voorbije editie bundelt en de plannen voor de volgende editie toelicht. Eind september kunt u deze brochure ook in papieren vorm ontvangen, samen met de inspiratiebrochure voor Erfgoeddag 2023. 

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'

Ook de doelgroepwerking met het onderwijs blijven we aanhouden. In de week ervoor en/of erna nodigen we u opnieuw uit om een aanbod voor scholen te ontwikkelen. De concrete plannen hierrond ontdekt u vanaf september, bij de lancering van de inspiratiebrochure.

eva.begine