IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld aan VKC-ecosysteem | Fase 3: Crowdsourcing, IIIF-manifestenbibliotheek en IIIF-storytelling

Het IIIF-project wil de bestaande IIIF-infrastructuur van de VKC en haar projectpartners verder doorontwikkelen en een aantal good practices van IIIF verder verkennen. In de derde fase van dit IIIF-traject wordt gefocust op de mogelijkheden van IIIF inzake crowdsourcing en storytelling enerzijds en de ontsluiting van IIIF-manifesten en -beelden via IIIF-manifestenbibliotheken anderzijds. De te ontwikkelen tools in proefopstelling moeten in verschillende ecosystemen kunnen worden ingepast.

Projectresultaten

Alle resultaten zijn vlot te raadplegen op de website van de VKC.

Het Verslag gebruikersonderzoek crowdsourcingtool (Deliverable 4) biedt een overzicht van enkele basisbegrippen en bespreekt het verloop en de resultaten van de uitgevoerde bevraging. De twee gebruikte vragenlijsten (voor de crowd en voor initiatiefnemers) zijn ook in het verslag opgenomen.

Het overzicht mogelijke en wenselijke functionaliteiten crowdsourcingtool (Deliverable 5) verschaft een korte oplijsting van (internationale) literatuur over online crowdsourcing. Dit vulden we aan met inzichten uit bestaande voorbeelden en ervaringen van de projectpartners en derden die we verzamelden via het gebruikersonderzoek. Hieruit destilleerden we de beschrijving van functionaliteiten voor een crowdsourcingtool. Verder is ook een overzicht van bestaande tools opgenomen.

In Deliverable 6, Opzetten van een storyboard en ontwerparchitectuur,  is een beschrijving opgenomen van hoe we zijn gekomen tot de aanvullende functionaliteiten binnen de Madoc-tool, middels een marktbevraging, een selectie van te ontwikkelen functionaliteiten en een storyboard. U vindt er ook een verwijzing naar de algemene documentatie van de Madoc-tool en de documentatie die met de nieuwe functionaliteiten verbonden is.

In Deliverable 7, Compilatie/ontwikkeling van een proefopstelling, wordt aan de hand van twee voorbeeldprojecten geïllustreerd wat de meerwaarde van de uitbreidingen zijn en hoe deze ingezet kunnen worden. Daarnaast lijsten we ook een aantal bijkomende aandachtspunten op van de Madoc-tool i.f.v. toekomstige ontwikkelingen.

De technologische achtergrond van de nieuwe ontwikkelingen is toegevoegd aan de broncode van de Madoc-tool op Github en werd op de gebruikerspagina’s gedocumenteerd.

Het hele proces is ook samengevat op het IIIF-metadatahandboek, voorzien van tutorialvideo’s en verwijzingen naar relevante bronnen.

In Deliverable 8, Overzicht mogelijke en wenselijke functionaliteiten manifestenbibliotheek en SEO, leest u wat we bedoelen met een IIIF-manifestenbibliotheek en waar we de mosterd halen. Dit document omvat een korte literatuurlijst, een beschrijving van mogelijke functionaliteiten en de principes van Search Engine Optimization.

In Deliverable 9, Ontwerparchitectuur van een IIIF-manifestenbibliotheek met SEO-optimalisatie, is beschreven hoe de IIIF-manifestenbibliotheek er technologisch uitziet. Er wordt ingezoomd op de componenten en op hoe deze componenten de werking van de bibliotheek mogelijk maken.

Deliverable 10, IIIF-manifestenbibliotheek in een proefopstelling, verschaft een toelichting bij de proefopstelling. Daarnaast wordt ook ingegaan op de problemen en aandachtspunten die tijdens het ontwikkelingsproces de kop opstaken.

Ook op het IIIF-metadatahandboek is een beschrijving van de ontwikkelde proefopstelling opgenomen. Op deze pagina zijn ook tutorial video’s beschikbaar.

De broncode van de ontwikkelde proefopstelling is gepubliceerd op de GitHub-pagina van de VKC. Zie de mappen die starten met de naam iiif-manifest-library.

Deliverable 11, Overzicht van de verschillende op IIIF gebaseerde storytellingtools, biedt een overzicht van IIIF-tools voor digitale storytelling en hun functionaliteiten. Daarnaast is er ook een toelichting bij enkele basisprincipes voor de vorming van digitale verhalen.

Deliverable 12, Drie erfgoedverhalen opgezet met IIIF-storytelling tools, geeft een beschrijving van het vormingsproces van de drie erfgoedverhalen. Er wordt ingezoomd op de inhoudelijke aspecten als op de technische uitvoering.

Op het IIIF-metadatahandboek is een pagina toegevoegd over digitale storytelling, inclusief een handleiding en tutorialvideo’s die de gebruikte tools illustreren.

In het IIIF-metadatahandboek vindt u tevens de drie uitgewerkte verhalen: Biografie van James Ensor, Nieuws van de Groote Oorlog: John Low én Sint-Janshospitaal. De basisbestanden hiervoor zijn eveneens te vinden op de GitHub-pagina van de Vlaamse Kunstcollectie.

Leden stuurgroep
  • VKC: Pascal Ennaert, Rein Debrulle en An Seurinck
  • Plantentuin Meise: Sofie De Smedt, Pieter Huybrechts en Mathias Dillen
  • Musea Brugge: Katrien Steelandt
  • meemoo: Nastasia Vanderperren
  • Museum Plantin-Moretus: Kristof Selleslach
  • GhentCDH: Davy Verbeke en Christophe Verbruggen
  • Openbare Bibliotheek Brugge: Evelien Hauwaerts en Koen Calis

 

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Vlaamse Kunstcollectie vzw
Contactpersoon
Pascal Ennaert
Adres
F. Scribedreef 1, 9000 Gent
Correspondentie-adres: Ham 175, 9000 Gent
Telefoon
0486 58 85 45
Financieringsbron(nen)

Het totale project kostte 96.727 euro. Dit is exclusief de loonkost van de meeste projectpartners. Enkel de loonkosten van een medewerker van meemoo en één van de Plantentuin Meise werd in beperkte mate ingebracht. Het overgrote deel van het budget, 82.195,30 euro, werd ingezet voor het inhuren van de zgn. onderaannemers (Inuits, Digirati en Statik) voor respectievelijk de technische werkzaamheden rond de IIIF-manifestenbibliotheek, de IIIF-crowdsourcingstool en, ten slotte, de introductie in digitale storytellingtechnieken.

De niet verrekende personeelsinzet van de VKC, goed voor minstens 0,6 FTE, werd vanuit de reguliere werkingsmiddelen van de VKC ingezet. Ook verschillende andere projectpartners droegen vanuit hun eigen middelen de kost van de inzet van hun medewerkers bij.

Aan inkomstenzijde kan de projectsubsidie van de Vlaamse Overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media ter waarde van 83.000 euro worden genoteerd. Het saldo van 13.727 euro werd ingebracht vanuit de reguliere werkingsmiddelen van de VKC (onder meer gevormd door lidgelden partnermusea).

Andere projecten

Van 11 tot 13 april vond bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het ...

Lezing op internationaal congres Cultures of the Book: Science, Technology and the Spread of Knowledge ...

De expo ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ onderzoekt de technologische geschiedenis van ...