Met Erasmus+ naar het buitenland

Diversiteit in het museum. Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Uw kennis en kunde aanscherpen in het buitenland of een jobshadowing achter de schermen van een Europese collega-instelling? Daarvoor kunt u terecht bij het gekende Europese programma Erasmus+, gericht op grensoverschrijdende mobiliteit.

EPOS, het agentschap dat in Vlaanderen instaat voor de uitvoering van het Erasmus+ programma, lanceert hiervoor de projectoproepen 2023 en organiseert een reeks online informatiesessies. Schrijf u snel in!

Programmagids en projectoproepen Erasmus+ 2023

Wie inzicht wil krijgen in de opzet en inhoud van het Erasmus+ programma en de mogelijkheden op het vlak van internationalisering, kan niet zonder de programmagids. U vindt er onder meer uitleg over de vier prioriteiten:

  • Inclusie en diversiteit
  • Digitale transformatie
  • Milieu en bestrijding van klimaatverandering
  • Deelname aan het democratische proces, gemeenschappelijke waarden en maatschappelijke betrokkenheid

De volledige programmagids voor 2023 vindt u hier.

In de bijhorende oproep vindt u alle deadlines voor projectaanvragen duidelijk op een rijtje (met bv. 23 februari 2023 als deadline voor KA1 projecten – individuele leermobiliteit).

Volg de online informatiesessies van EPOS

In december en januari biedt EPOS u een reeks online informatiesessies die u wegwijs maken in Erasmus+ en de verschillende acties:

  • Een algemene sessie over Erasmus+ met een overzicht van alle mogelijkheden voor projectondersteuning in 2023 vindt plaats op vrijdag 9 december (14.00 - 15.30 uur). Schrijf u snel in via deze link, ten laatste op 8 december!

Voor bijvoorbeeld jobshadowings van uw personeel in het buitenland, kiest u als erfgoedorganisatie best voor het domein volwasseneneducatie en actie KA1. Schrijf u snel in voor volgende infosessie:

  • Een informatiesessie over de verschillende mogelijkheden voor individuele leermobiliteit (KA1) voor lerenden en personeel in volwasseneneducatie en de twee aanvraagmogelijkheden (kortlopend project / accreditatie) vindt plaats op woensdag 14 december (10.00 - 11.30 uur). Registreer voor deelname via deze link, ten laatste op 13 december.

De data en informatie voor de sessies over kleinschalige partnerschappen (KA2) en samenwerkingspartnerschappen (KA2) vindt u via de EPOS-website.

Laat u inspireren: FARO-collega’s doen ervaring op in het buitenland

Dankzij Erasmus+ trokken heel wat FARO-collega's het voorbije jaar naar het buitenland. Ze tankten er nieuwe inzichten en lieten zich inspireren door boeiende gesprekspartners. In hun bagage: stapels inspiratie, praktijkervaringen en nieuwe methodieken over diversiteit, participatie, educatie, erfgoedzorg en andere cultureel-erfgoedpraktijken, klaar om in te zetten bij het ondersteunen van de cultureel-erfgoedsector.

Een overzicht:

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Henrike Radermacher